CNC-maskiner och skärande bearbetning

Tips om CNC-maskiner och NC-maskiner

Effektiv bearbetning av 254SMO ett måste för livsmedelsindustrin

Rostfritt stål är vanligt förekommande inom hela livsmedelsindustrin. Det är ju bara att besöka ett vanligt cateringkök för att inse hur det här materialet används för precis allting. Bänkar, skålar och andra verktyg är gjorda av materialet som inte rostar. Men för vissa typer av livsmedel krävs det lite mer. Då behövs det god bearbetning av 254SMO som till och med klarar av ketchup och senap!

Bearbetning av 254SMO för livsmedel med ättika och salt

Med cnc svarvning och cnc fräsning går det att forma rostfritt stål till önskade former för saker som ska användas inom livsmedelsproduktion. Det kan röra sig som stora kärl som ingår i matlagningsmaskiner såväl som ytor där livsmedelsproduktion pågår. Men när det gäller livsmedel som kombinerar ättika och salt är det inte lika enkelt. Då krävs det unik bearbetning av 254SMO.

254 SMO är ett rostfritt stål med unika egenskaper. Det används till exempel under vatten. Det klarar av havsvatten såväl som klorbassänger. Precis samma stål är också det som krävs för att kunna hantera ständig kontakt med ättika och salt.

Det finns huvudsakligen tre vanliga livsmedel som har denna kombination:

  • Ketchup
  • Senap
  • Majonnäs

Det här är produkter som används flitigt inom livsmedelsindustrin. Om de kärl som används inte är gjorda av stål som klarar av denna sammansättning börjar det snabbt rosta. När detta sker kan en hel produktion av livsmedel förstöras. Det blir dyrt!

Innan 254 SMO blev möjligt för livsmedelsproduktion

Det har ju inte alltid varit möjligt med bearbetning av 254SMO och det är något som de som jobbat med klassisk livsmedelsproduktion tidigare känner till. Innan det rostfria stålet som motstår ketchup blev vardag inom industrin fick man ständigt byta ut delar.

Problemet var inte bara att delar rostade sönder och inte längre fungerade som kärl och blandare. Med korrosionen kom också ojämnheter och platser för bakterier att frodas. Rengöringen blev därmed mycket mer komplicerad.

Svårt material att bearbeta

Det är ju fantastiskt bra att kunna ta fram delar och produkter för livsmedelsindustrin av 254 SMO men det ska sägas att det här inte är enkelt. Erfarna metallverkstäder erkänner att det rör sig om en utmaning som heter duga.

Om vi jämför med vanligt syrafast stål så handlar det om en mycket hårdare legering. Den är seg och svår att skära i. Det krävs vassa redskap och maskiner som har kraften som ska till. Normalt sett kommer en bearbetning av 254SMO stål ta omkring 50% längre tid än då man jobbar med syrafast stål.

Utöver att det krävs mer av maskiner och verktyg för att bearbeta detta stål så kostar det mer. När material kostar mer är fel inget som accepteras lika lätt. Det ställer stora krav både på maskiner och på de som ska programmera och driva maskinerna.

Med tanke på detta är det verkligen viktigt att se till att jobbet med 254 SMO stål sköts av en verkstad som vet vad de pysslar med!

20 Oct 2020