CNC-maskiner och skärande bearbetning

Tips om CNC-maskiner och NC-maskiner

Automatiserad prototyptillverkning

Inför en ny produktion så kan man vilja ta fram en prototyp. Det kan ju vara så att saker och ting har förändrats sedan man sist beställde framställning av en viss detalj och de nya ändringarna behöver ses i verkligheten för att man ska kunna våga köra igång en större tillverkningsprocess av nya komponenter. Det är ganska vanligt att verkstäder som kan erbjuda produktion av metallkomponenter även ger prototyptillverkning som en del av sin service. Man kan kanske få denna bit inkluderat i priset för hela produktionen så länge som man förbinder sig till att beställa från företaget som skapar prototypen. Kostnaden för metallprototyper kan variera och ibland kan man besluta sig för att skapa testversionen i ett annat material för att få ned kostnaden för detta.

Verkstäder som erbjuder prototyptillverkning

När en verkstad erbjuder prototyptillverkning så använder man sig för det mesta av de egna maskinerna för att framställa ett prov. Om man till exempel jobbar med cnc-svarvning så kommer man att använda sig av cnc-svarven för att få fram en bra prototyp. Det här är helt enkelt ett exemplar av den färdiga produkten som kan användas som det är. Det kan också vara så att man erbjuder andra sätt att ta fram ett prov på som till exempel med en 3d skrivare. Det här innebär att man får en kopia som förvisso håller rätt dimensioner men som inte är gjord i detalj och som inte kommer att kunna användas på riktigt. Det här är kanske mindre viktigt då man mest behöver kolla format innan man låter processen med tillverkning av tusentals exemplar dra igång.

När man väl har skapat prototypen med cnc-tekniken så finns all information lagrad hos företaget. Det här betyder att de med ett enkelt knapptryck kan låta tillverkningen dra igång. Om något behöver ändras så är detta enkelt gjort med hjälp av de datorprogram som man använder för att kommunicera med maskinerna.

Automatikens under

Man kan verkligen tala om ett under med den nya automatiken i och med att det har blivit så lätt att ta fram prototyper för olika slags projekt. Man måste inte vänta länge på att få se en kopia av den komponent som man behöver och när man får den så har man en detalj som är precis och exakt. De som jobbar med cnc drar stor nytta av att kunna ställa in maskinerna så exakt och det här även för mindre detaljer som annars hade varit omöjliga att skapa för hand. Det är särskilt hårda material som metall som drar nytta av detta att man på löpande band kan få fram detalj efter detalj.

Med eller utan ritning

Som kund så har man inte alltid en färdig ritning eller prototyp att jobba med. Det här ska inte innebära några problem för dagens verkstäder vet hur man skapar en ritning baserat på de önskemål som finns från kunden. Man kan alltså stämma träff med en säljare och visa på ett ungefär vad man har tänkt sig. Om komponenten ska passa ihop med en annan del så kanske man tar med sig denna för att på så vis skapa sin testdel som man sedan undersöker i verkligheten. Man kan alltså räkna med att verkstaden med cnc-tekniken kan se till att svarvar, fräsar och bockningsmaskiner gör precis det som krävs för att få fram den del som man är ute efter.

En perfekt prototyp

En perfekt prototyp blir bra vid första försöket och det här händer nästan alltid hos verkstäder där man har god erfarenhet och även rätt kunskap om vad som kommer att fungera. Man kan säga att prototyptillverkning är en slags konst för det gäller att ha rätt känsla för vilka material som ska användas, vilken tillverkningsteknik och annat som kan komma att påverka processen. Som kund så måste man även uppleva att man förstår vad säljare och operatörer pratar om. Det bör finnas en person som talar ens eget språk även om man har helt olika mål och tankar med utvecklingen av delen. Därför är det alltid en fördel att samarbeta med en verkstad som kan se hela arbetslinjen och förstå hur den prototyp som man tillverkar kommer att ingå i ett större sammanhang som en del av en apparat eller kanske en möbel.