CNC-maskiner och skärande bearbetning

Tips om CNC-maskiner och NC-maskiner

Välj moderna verktygsmakare

En gång i tiden var verktygsmakare helt enkelt händiga män som visste hur man hanterar en slägga, och hade riktigt starka armar. Idag har dock en hel del förändrats när det kommer till arbetet med att formge och skapa verktyg. Istället för att bara vara händig och kreativ krävs stor förståelse för de komplexa maskiner som dagens marknader kräver, och inte minst kunskap kring den avancerade datorteknik som är integrerad med i stort sett varje maskin och produktionsprocess.

Rätt sorts verktygsmakare

Verktyg idag kan se ut på alla möjliga sätt, ha komplex design eller enkel och användas till en mycket varierad formgivning. Att skapa verktyg för maskiner kräver i sig användning av avancerade maskiner, och dessutom används många olika material. Det handlar inte längre bara om en ren metall, utan många olika metaller som behandlas, legeras och kombineras med andra ämnen och material. Med andra ord gäller det idag att finna en verktygsmakare som har en otroligt bred kompetens och kunskap kring metallindustri och produktion. Dessutom ska han eller hon vara välbekant med datorer, vilket för inte allt för länge sedan var det sista man associerade med någon som arbetade med verktyg. Numera är verktygen a och o i korrekt produktion, så att finna rätt tillverkare och leverantör är otroligt viktigt.

Hur många verktyg behövs?

Det finns verktyg som massproduceras och redan kommer med maskiner när de köps. Detta gäller den typ av maskiner som utför ett och samma moment hela tiden, och behövs i stor utsträckning såsom exempelvis kantpressning. Men i och med att produktion är en högst föränderlig bransch så dyker ständigt nya idéer och uppfinningar upp som ska tas från ritning till riktig komponent. Ofta går detta att göra med redan existerande maskiner och verktyg, då det idag finns sätt att skapa nästan vilken form som helst. Men lika ofta behövs ett specialtillverkat verktyg som industriverkstaden inte har. Detta ställer stora krav på verktygsmakarna, då det är deras jobb att klura ut hur detta verktyg bör se ut, vilka material som ska användas, och de ska dessutom försöka hålla det hela så billigt som möjligt.

En komplex process

Många personer och steg är inblandade i processen att skapa ett verktyg, det är inte numera som förr där en ensam sammanbiten hantverkare arbetade i sin lilla verkstad. Istället börjar arbetet numera oftast i datorn. Processen måste också alltid vara ett öppet samarbete mellan verktygsmakarna, industridesigners och tillverkare då alla besitter olika styrkor och kunskap kring material, design och önskat slutmål. Sedan måste man också ge tillräcklig tidsrymd för att skapa prototyper, utvärdera och vid behov göra korrigeringar innan produktion av det riktiga verktyget sätter igång. Datorerna spar mycket pengar då möjligheten att skapa simuleringar spar tid, men till syvende och sist måste man också avsätta tid till att prova dem på riktigt.