CNC-maskiner och skärande bearbetning

Tips om CNC-maskiner och NC-maskiner

3d skrivare för framtidens produkter

När man ska ta fram en prototyp så är det redan väl känt att man kan skriva ut denna. Om du tyckte att det här lät konstigt så har du helt enkelt inte hängt med i utvecklingen. Idag kan man nämligen skriva ut objekt i 3d format och det här innebär att man får komponenter som ser precis ut som den produkt som man ska framställa. Om man till exempel ska tillverka en viss typ av detalj i en dyr metall så lönar det sig att först skapa sin prototyp med 3d skrivare för att på så vis spara pengar. Sedan kan man undersöka att komponenten verkligen fungerar och håller rätt dimensioner innan man låter metallverkstaden sätta igång med tillverkning av större volymer. Nu är det inte bara prototyper som kan tillverkas med 3d tekniken, man kan även skapa färdiga produkter som går att använda precis som de är.

Skriva ut med 3d skrivare

För att skriva ut med en 3d skrivare så måste man först ha en ritning som man programmerar sin skrivare med. Det här kräver god kunskap och givetvis även den programvara som kan kommunicera med 3d skrivaren. Det som händer sedan är att skrivaren bygger det föremål man har skickat information om av ett slags gipsliknande pulver. Det hela ser lite magiskt ut för när processen är klar så är det bara att känna i den box med pulver som finns i skrivaren för att där upptäcka det färdiga föremålet. Med hjälp av speciella ingredienser så får man fram olika typer av hållbarhet och även viktiga egenskaper som färg.

Verktyg och prototyper

Med 3d skrivartekniken så kan man syssla med allt från prototyptillverkning till färdiga produkter som verktyg. Det här ger en enorm frihet och fler verkstäder börjar inse fördelen med att kunna erbjuda 3d teknik för att skriva ut en prototyp hellre än att tillverka den med dyrare material. Kunden kan ta prototypen med sig och testa att den fungerar och sedan kan man skapa den verkliga komponenten i det material som är bäst i sammanhanget. Det som är så spännande är att det numera kan vara så att det material som man använder för att skriva ut i 3d kan vara lämpligt för den färdiga produkten. Här finns det mycket hemlighetsmakeri för företag som sysslar med 3d utskrivning vill inte gärna avslöja precis vilka ingredienser som de använder sig av. Man blandar helt enkelt sitt eget pulver och i framtiden så kan man se att kvalitet på färdiga produkter kommer att vara något som leder till att man kanske väljer ett företag över ett annat.

Färdiga komponenter

Färdiga komponenter kan alltså komma direkt ur skrivaren. Det kan röra sig om föremål som ska användas inom industri, tandvård, sjukvård, näringsliv, privatsektorn, ja, nästan var som helst. Man kan skriva ut små som stora föremål och med hjälp av färg få dessa att även se estetiskt tilltalande ut. Hållbarheten kan vara god nog för att skapa detaljer som ska ingå i apparater och annat som man annars hade tagit fram i metallmaskiner och med processer som är mycket mer tidskrävande än 3d utskrifter. När man spar på både tid och kostnad för material så är det klart att det här ger en produktion som många eftersöker och faktum är att tekniken redan är igång runtom i världen som en effektiv lösning för olika slags produktioner och företag.

Framtidens lösning

3d skrivaren kan verkligen ses som framtidens lösning och vi har nog bara sett en bråkdel av vad man kan göra med denna teknik. Idag talar man mest om prototyper och till viss del färdiga föremål men i framtiden så kan det handla om så mycket mer. Kanske kommer man att använda sig av 3d skrivaren för att reparera både verktyg och maskiner och det blir förstås mycket spännande att bevittna. Kostnader för produktionen kommer antagligen att gå ner ytterligare och i takt med att 3d produktionen utvecklas så kommer det säkerligen att introduceras nya material med ytterligare kraft och hållbarhet. Kanske kan vi få se utskrifter i gummi och metall som tillverkas snabbt och precist. Det finns nästan inga gränser för hur 3d skrivare kan komma att användas och det är tydligt att tekniken är så pass välkommen att det investeras en hel del i att utveckla den snabbt för nya smarta och kostnadseffektiva produktionslösningar.