CNC-maskiner och skärande bearbetning

Tips om CNC-maskiner och NC-maskiner

Bäst i världen på cnc-fräsning

När man fräser fram en komponent så avlägsnar man material med en fräs för att till sist få den önskade formen. Det här är i grund och botten ett hantverk som innebär att man måste ha rätt känsla för och veta hur man arbetar på rätt sätt med fräsen. Idag så måste man inte längre stå och fräsa för hand för med cnc-fräsning så sker hela arbetsprocessen på ett automatiskt vis. Det här är mycket spännande och den nya tekniken har lett till att man kan fräsa med mycket hög precision och dessutom snabbt för att ta fram små och stora serier av metalldetaljer. I Sverige så finns det gott om duktiga operatörer och många menar att vi är bäst i världen på att fräsa snabbt och effektivt…

Cnc- fräsning kräver god kunskap

För att man ska lyckas med cnc-fräsningen så måste man vara duktig på att programmera och förstå sambandet mellan det man matar in i datorn och det som kommer ut ur maskinen. Det här är enklare sagt än gjort och det krävs både logik och tålamod för att lyckas med processen. Ju mer man kan desto bättre, men det är erfarenheten som lägger grunden för arbetet som leder till de allra bästa resultaten.

Nya förmågor

I Sverige så utbildas det hela tiden nya operatörer som lär sig den effektiva tekniken för cnc-fräsning. Med jämna mellanrum så anordnas det tävlingar där operatörer får visa vad de går för. Kanske är det dessa små mästerskap som har lett till att vi i Sverige har blivit så duktiga på fräsning och metallproduktion. De nya förmågorna får jobb på traditionella verkstäder där cnc-tekniken blir starkare än någonsin då den kombineras med stor erfarenhet av metallproduktion.