CNC-maskiner och skärande bearbetning

Tips om CNC-maskiner och NC-maskiner

Intressant att veta om längdsvarvning

Det har länge varit så att modern längdsvarvning ses som synonymt med hög precision och goda leveranstider. Det här är en form av svarvning som det går att lita på. Priserna är attraktiva och resultaten är imponerande. Tekniken har sina rötter i Schweiz vilket kan vara en förklaring till att den är så exakt. På engelska så heter längdsvarvning Swiss type turning.

Här är några intressanta punkter om längdsvarvning som du kanske inte kände till…

Längdsvarvning är bra för verktygen

Tekniken i en längdsvarv leder till att man minskar på vibrationer. Det är mycket bra för verktygen som sitter i svarven. Tack vare detta så håller de längre. Det här är också något som bidrar till att man kan jobba med lite hårdare svarvning när det blir aktuellt.

Flera operationer i en maskin

Dagens längsvarvar kan också vara byggda för att inkludera flera olika arbetsmoment. De kan ha flera olika verktyg. Förutom att svarva så kan maskinerna till exempel borra hål. På så vis så behöver man inte flytta en del från en maskin till en annan. Det spar på tid och så kan man dra ner på kostnader för produktionsprocessen.

Det finns olika varianter

Alla längdsvarvar är inte identiska. De som är bältdrivna kan ge vibrationer som bidrar till att verktyg slits snabbare. Medan de som är utan bältdrift anses vara mer stabila och precisa. Men det finns mer som påverkar hur stabil längdsvarvning man får. När ytor i maskinen är smidiga och platta så leder det också till minskade vibrationer. Intressant nog så blir ytorna ofta som bäst då de har skrapats fram för hand av en expert på detta.

1 Jun 2019